Soppkokning i Botan 3 okt 2015

I underbart väder, lördagen den 3 oktober - på Visbydagen - samlades en grupp människor, medlemmar i Botans Vänner och ledamöter ur DBW:s Trädgårdsstyrelse, för att koka soppa i Botan.
Några hade hämtat grönsaker dagen innan och tidigt på lördagsmorgonen startade vi med att ta fram allt som behövdes, bockar, bord, skärbrädor, knivar mm. Vid nio-tiden var grönsakshackningen igång. Starka män tog fram eldkärl och soppgrytor (tunga!) samt satte igång elden.
 
Vatten hälldes i och så småningom kryddades allt med kryddor från trädgården, salt, ekologisk buljong och olja. Grönsakerna hälldes i allt eftersom och till slut hade vi kokat tre stora grytor soppa!
Vi hade lovat att den skulle vara klar vid elva-tiden, men redan innan började besökare samlas. Några av dem användes som provsmakare och när vi fick godkänt startade utdelningen. Alla (?) tyckte den var väldigt god och någon sa: "Detta är dagens höjdpunkt - att få gå ner i Botan och äta soppa!" Till soppan fick man god, dansk råglimpa, skänkt av Eskelunds.
Över 400 portioner delades ut!
 
Vid 12.00 ordnades en guidad tur genom trädgården med Bengt Jonsell, ledamot i styrelsen (ca 30 deltog) och 13.00 föreläste Wiveka Schwartz om St Olofs ruin. Rubriken "Olof - kung, krigare, helgon och kyrka" inspirerade ett 60-tal att följa med till ruinen för att se och lära. En fantastisk modell av ruinen fanns på plats också.
Vid halv två-tiden var soppa (och besökare) slut och vi kunde samla ihop allt och städa.
En lång, men oerhört trevlig dag!
 
Text: Ann-Britt Magnusson
Foto: Simon Svennefjord, ordf. Trädgårdsstyrelsen
 

En hel skottkärra full med grönsaker - Wiveka var glad!
 

Tack för all hjälp att förbereda grönsakerna!
 

Elden är tänd och soppan börjar puttra.
 

Besökarna väntar på att få smaka.
 

Och det var gott!
 

Ännu godare eftersom vädret var underbart!