Visbydagen 2012

   
Visbydagen 6 oktober 2012
Foto: Om inget annat anges: Björn Magnusson.
Fredagen den 5 oktober varnade SMHI för kulingvindar och regn på lördagen. När vi slog upp ögonen på lördagsmorgonen sken solen och vinden var - ja, vad ska man kalla det - svag? Den här gången gjorde det inget att SMHI hade fel, alla som skulle jobba/delta i Visbydagen tog emot vädret med öppna armar.
En skottkärra fylld av nyskördade grönsaker stod intill elden med den stora järngrytan. I år hade man köpt grönsaker från odlare på ön och de var alla av högsta kvalitet. Medlemmar i Vänföreningen skrapade och hackade: morötter, purjolök, jordärtsskockor, lök och andra grönsaker till den välsmakande, hälsosamma soppan som Lasse blandat med korngryn, grönsaksbuljong och lite honung.
Kön till soppan ringlade lång och som "inträdesbiljett" ombads alla att skriva på protestlistor mot de föreslagna nedskärningarna för Botaniska Trädgårdens skötsel.
  BotanFoto: Göran Allard
Listorna fylldes snabbt. Efter påskrift kunde man hämta sin soppa och en skiva av den jättegoda danska rågbrödslimpan som Eskelunds bageri sponsrat med. De som vill fick även ge en slant som tack för soppan. Insamlingen kommer att gå till ytterligare en gryta att koka soppa i eftersom en är för lite - det förstod vi idag, då kön ibland fick stå stilla och vänta med grönsakerna skulle koka färdigt. Totalt var det ca 450 besökare som smakade på soppan!
Ann-Britt sekreterare
 
Prep
Förberedelser för soppkoket, "Vänner" rensar och hackar grönsaker.
 
Veg
Nyskördade grönsaker Foto: Göran Allard
 
kok
Nu börjar soppan ryka - kan det snart vara dags att provsmaka?
 
Under tiden man väntar skriver man på protestlistorna mot de föreslagna nedskärningarna i driftbudgeten till trädgården. Foto: Göran Allard
Väntan
 
Besökare
Det verkar som den smakar gott?
Foto: Ulf Benjaminsson/ulfben.com
 
Besökare kunde hitta många plantor att ta med hem.
 
Visitors